Vad är ett blancolån?

Blancolån – ett lån utan säkerhet

blancolån

När man tar ett lån är det inte helt ovanligt att långivaren kräver någon form av säkerhet för lånet. Detta kan till exempel vara ett hus eller en bil som låntagaren äger. I det fall låntagaren inte kan betala tillbaka de lånade pengarna inom utsatt tid, kan långivaren då göra anspråk på det som använts som säkerhet. Ett så kallat blancolån är ett lån utan säkerhet, och innebär alltså att låntagaren kan låna en viss summa pengar utan att behöva lämna något i pant, eller använda till exempel bostaden som säkerhet. För att en långivare ska bevilja ett blancolån så krävs det oftast att låntagaren går igenom en kreditupplysning för att visa att denne till exempel har en fast inkomst och därför kommer att kunna betala tillbaka lånet.

Hur tar man ett blancolån?

Många mindre lån är oftast blancolån, eftersom en mindre summa pengar inte ställer samma krav på låntagaren som ett stort lån. Den senaste tiden har bland annat så kallade SMS-lån blivit populära just eftersom man inte behöver någon säkerhet för att ta lånet. Dessa lån har också ofta en kortare löptid – ibland så kort som en månad – och ibland också mycket höga räntor. Det räcker i många fall med att fylla in en blankett på långivarens hemsida för att kunna ta denna typ av lån.

Hur mycket kan man låna med ett blancolån?

Detta beror i hög utsträckning på vem långivaren är. Ofta kan man inte låna mer än omkring 350 000 kronor utan säkerhet, även om man har god kreditvärdighet. Den stora fördelen med blancolån är så klart att det är mycket smidigt och inte kräver särskilt mycket administration. Att det är så pass lätt att låna pengar innebär dessvärre också att många inte tänker över lånet, och därmed riskerar att få problem med återbetalningen.