Seniorlån

Vad är ett seniorlån?

Ett seniorlån är en typ av lån som innebär att man frigör kapital från sin bostad för att få lite mer pengar i plånboken. Denna typ av lån vänder sig till pensionärer som kanske inte har så mycket pengar men som däremot kanske bor i ett hus som är värt mycket pengar. En del seniorlån har en åldersgräns när det gäller vem som får låna pengar och denna gräns brukar ligga på omkring 60 år. En del låneinstitut och banker har dock ingen gräns alls och ger alla en möjlighet att belåna sig bostad eller fritidshus för att få mer pengar att leva för.

seniorlån kan frigöra kapital

Viktigt att se till villkoren för ett seniorlån

Även om det kan vara lockande att ta ett seniorlån och få mer pengar att röra sig med, så är det en typ av lån som kan bli ganska dyrt. Eftersom många äldre personer inte har möjlighet att låna pengar genom ett vanligt privatlån så är deras enda möjlighet att få ett tillskott i kassan att låna på bostaden. Detta utnyttjar en del långivare och sätter en högre ränta på deras seniorlån jämfört med de övriga lånen de erbjuder. I vissa fall är löptiden på bara tio år, vilket gör att man på något sätt måste kunna betala tillbaka de lånade pengarna inom denna tid. Ifall man då inte blir beviljad ytterligare kredit så kan man tvingas sälja sin bostad och flytta. Villkoren för ett seniorlån kan variera mycket så det gäller att vara uppmärksam på hur hög räntan blir samt hur lång löptiden är.

Är bolån bättre än seniorlån?

I många fall kan ett vanligt bolån vara ett bättre alternativ än ett seniorlån. Detta gäller dock främst för de pensionärer som är lite yngre eftersom många långivare inte beviljar bolån till personer över en viss ålder.