Sänka räntan

Sänka räntan på ett lån – hur går det till?

Att låna pengar är ett praktiskt sätt att lösa kortsiktiga ekonomiska problem. För många kan ett lån dock bli en källa till framtida bekymmer eftersom räntorna ofta blir högre än vad man först räknade med. Att sänka räntan som ett låneinstitut sätter är dock lättare sagt än gjort, och man måste uppfylla flera krav för att få ett så billigt lån som möjligt.

Så gör man för att sänka räntan på ett privatlån

Sänka räntan på ett privatlån

När det gäller privatlån, alltså lån man kan ta utan säkerhet, så sätts ofta räntan individuellt. Detta innebär att en person som inte är särskilt kreditvärdig ofta får betala en högre ränta än någon som skött sina tidigare lån och betalningar utan problem. Ett sätt att sänka räntan på ett lån är alltså att visa sig så kreditvärdig som möjligt. I det fall man dragit på sig en betalningsanmärkning är det svårt att göra så mycket åt räntan, eftersom detta är ett tydligt tecken på att man inte är kreditvärdig. Om man saknar betalningsanmärkning är utsikterna för att kunna sänka räntan för ett lån betydligt bättre.

Tips för att sänka räntan

För att sänka räntan på ett lån utan säkerhet är det bra om man kan visa upp en hög inkomst. Ju högre inkomst man har desto mer kreditvärdig är man. Det gäller också att man har en fast anställning så att man under hela löptiden kommer att kunna betala av på lånet och inte bara i början. För att sänka räntan på ett lån kan man också vända blicken bort från de mest etablerade aktörerna som ofta inte behöver anstränga sig särskilt mycket för att få kunder. Genom att ansöka om lån hos en mindre etablerad aktör kan chanserna till en låg ränta öka. Man bör dock enbart vända sig till seriösa aktörer, eftersom vissa av de långivare som lockar med låg ränta istället tar ut höga avgifter.