Reselån

Vad är ett reselån?

Ett reselån kan finansiera semestern

Precis som namnet antyder så innebär ett reselån att man lånar pengar för att finansiera en resa. Detta är något som blir allt vanligare, eftersom vissa kanske har dåligt med pengar i början av sommaren men samtidigt vet om att de kommer få lön utbetald vid ett senare tillfälle. Eftersom man kanske bara har möjlighet att åka under en särskild tidpunkt så lånar man därför pengar för att kunna åka på en resa under ledigheten. Ett reselån innebär att man lånar pengar utan säkerhet och är alltså ett så kallat blancolån. Man kan ansöka om denna typ av lån hos många kreditgivare och i de flesta fall ansöker man på nätet eller via mobilen.

Hur mycket kan man låna?

Hur stort reselån man kan ta beror i hög utsträckning på hur kreditvärdig man är. Långivaren gör alltid en så kallad kreditbedömning och ger den ansökande ett kreditbetyg, även kallat credit scoring. Om man har en bra betalningshistorik och saknar betalningsanmärkningar blir man ofta beviljad lånet och kan också få en fördelaktig ränta. I det fall man har en fast och relativt stor inkomst så blir villkoren ofta ännu bättre. Om man däremot har en dålig kredithistorik och har haft svårigheter med att betala tillbaka tidigare lån så kan villkoren för lånet bli sämre. I vissa fall nekas man till och med att ta ett lån.

Vilka andra krav ställs när man ansöker om reselån?

De flesta långivare vill att man ska ha uppnått en viss ålder för att kunna ta ett lån. Enligt lag får ingen under 18 år låna pengar, men många låneinstitut kräver en ålder på minst 20 år. Villkoren och räntesatserna för ett reselån varierar mycket mellan olika långivare och det kan därför vara bra att jämföra de olika lånevillkoren med varandra för att få så låg ränta som möjligt.