Privatlån

Vad är egentligen ett privatlån?

Hur ansöker man om ett privatlån?

Ett privatlån är en typ av lån som innebär att man lånar en specifik summa pengar utan att lämna någon säkerhet. Ett privatlån kan utgöras av ett brett spann olika summor och ofta kan man låna upp till flera hundra tusen kronor. Den här typen av lån skiljer sig från till exempel ett bostadslån på så sätt att man inte lånar med sin bostad eller bil som säkerhet. Man kan dessutom välja själv vad man vill använda pengarna till. Privatlån är en av de vanligaste lånetyperna på marknaden idag, och kännetecknas ofta av att man måste betala en relativt hög ränta eftersom långivaren tar på sig en större kreditrisk.

Varför ska man ansöka om ett privatlån?

Många som ansöker om privatlån gör detta för att de behöver pengar till ett specifikt projekt eller till en särskild produkt eller tjänst. Det kan handla om allt ifrån att man behöver köpa en ny bil till att man vill åka på en semesterresa. Det finns ofta möjlighet att ta ett lån som är utformat specifikt för ett köp av en viss produkt. Exempel på detta är båtlån och billån, där man lånar ca 80 % av produktens köppris och betalar resten kontant. I dessa fall lämnar man båten eller bilen som säkerhet.

Var ansöker man om privatlån?

Det går att ansöka om dessa lån hos nästan alla seriösa långivare. Många väljer att låna pengar hos sin bank, men man bör alltid kolla upp vilka räntor och villkor som konkurrenterna erbjuder innan man bestämmer sig för en särskild långivare. Det är dock viktigt att man inte låter sig luras av oseriösa aktörer som inte är tydliga med vilka avgifter som tillkommer, samt hur hög räntan är. Man ska vidare alltid tänka på att aldrig låna mer pengar än man har möjlighet att betala tillbaka.