Mobillån

Vad är ett mobillån?

Ett mobillån är en typ av lån som man tar med sin mobiltelefon. Ett annat namn på detta lån är SMS-lån. Även internetlån och snabblån är två benämningar på samma fenomen som går ut på att man lånar mindre summor pengar under kort tid. Räntorna på dessa lån är ofta väldigt höga procentuellt eftersom det handlar om ganska lite pengar. När man tar ett mobillån lämnar man heller ingen säkerhet, vilket alltid innebär att räntesatserna blir högre. Det finns väldigt många aktörer på dagens kreditmarknad i Sverige, och många av de långivare som tillkommit de senaste åren har varit inriktade på just mobillån eller SMS-lån.

Kan alla ta mobillån?

Eftersom ett mobillån innebär att man lånar en ganska liten summa pengar så finns det fler som är kvalificerade för dessa lån än till exempel bostadslån. Det som krävs för att kunna ta ett mobillån är oftast bara att man uppnått en viss ålder, i de flesta fall måste man ha fyllt 18 eller 20 år, samt att man inte har en betalningsanmärkning. Det finns dock undantag från denna regel. Vissa långivare har som specialitet att de erbjuder just personer med betalningsanmärkningar möjligheten att ta ett lån. Något som nästan alltid krävs är dock att man har en fast inkomst så att långivaren kan känna sig säker på att pengarna kommer kunna betalas tillbaka.

Läs om vad ett mobillån innebär

Hur lång är löptiden för mobillån?

Detta varierar stort mellan marknadens olika aktörer, men när det gäller små summor pengar så är löptiden nästan alltid mycket kort. Ofta handlar det om en månad, men det finns exempel på lån med en längre löptid än så. Något som är viktigt att tänka på är att se till så att villkoren för lånet tydligt framgår. Det finns en hel del oseriösa aktörer på marknaden, och genom att missa det finstilta kan man försätta sig själv i allvarliga ekonomiska bekymmer.