Lån

Vilken typ av lån passar dig?

Sedan mitten på 00-talet har den svenska kreditmarknaden fullkomligt exploderat av olika aktörer. Sedan mobiltelefonen slog igenom på allvar har framförallt långivare som erbjuder så kallade SMS-lån blivit vanliga. Denna typ av lån går ut på att man lånar en liten summa pengar som betalas tillbaka inom en kort tidsperiod, ofta ca 30 dagar. Andra typer av vanliga lån är privatlån, bostadslån och billån.

Hur skiljer sig lånen från varandra?

Det som utmärker de olika lånen är framförallt hur mycket pengar man lånar, om man lånar med eller utan säkerhet samt hur man ansöker om lånet. När det gäller SMS-lån så kan man i de flesta fall ansöka med sin mobiltelefon genom att helt enkelt skicka ett SMS. Många av de kreditgivare som erbjuder SMS-lån gör dock endast detta på nätet eftersom det kan vara svårt att identifiera låntagaren genom enbart ett telefonnummer. Andra namn på SMS-lån är till exempel mobillån, snabblån eller internetlån. Gemensamt för alla dessa benämningar är att det handlar om små summor pengar som man får tillgång till på kort tid, samt att man lånar utan säkerhet.

Lån med och utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet kallas för ett privatlån. I denna lånekategori ingår bland annat SMS-lån och mikrolån, eftersom man inte lämnar till exempel bostaden som en säkerhet. Ett bostadslån är däremot ett exempel på en låntyp där man lånar med en säkerhet, nämligen bostaden. Man kallar detta för en säkerhet eftersom det fungerar som en garanti för kreditgivaren. I det fall låntagaren inte kan betala tillbaka pengarna så kan långivaren ta över bostaden och sälja denna för att täcka skulden. På samma sätt fungerar till exempel ett billån. Man lånar då pengar för att kunna köpa en bil, och använder bilen som säkerhet. Billån och bostadslån har ofta lägre ränta än privatlån, eftersom det sistnämnda innebär en högre kreditrisk för låneinstitutet.