Lån utan säkerhet

Vad är ett lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet kan också kallas för ett blancolån. Detta innebär att man kan låna pengar utan att behöva lämna något i säkerhet, som till exempel en bostad eller en bil. Eftersom långivaren, alltså den som lånar ut pengarna, inte får någon säkerhet så måste denne oftast ta ut en högre ränta på lånet. Detta för att täcka upp för den kreditrisk som långivaren tar på sig.

Vilka kan ta ett lån utan säkerhet?

Eftersom långivaren inte får någon värdegaranti för lånet så ställs det ofta en del krav på låntagaren. Förutom i undantagsfall så kan en person med en betalningsanmärkning inte ta ett lån utan säkerhet. Detsamma gäller en person som är skuldsatt eller har allmänt dålig kreditvärdighet. För att kolla upp om en person är kreditvärdig eller ej görs en kreditupplysning. Vidare så krävs det i de flesta fall att den som vill ta ett lån utan säkerhet har en fast inkomst. I vissa fall krävs det också att denna inkomst uppgår till en specifik summa.

lån utan säkerhet

Hur hittar man ett fördelaktigt lån?

För att hitta ett lån med så låg ränta som möjligt är det viktigt att man jämför de olika långivarnas villkor då dessa kan variera ganska kraftigt. När det gäller mindre lån, ofta kallade SMS-lån eller mikrolån, så kan räntorna vara mycket höga. Anledningen till detta är för att det rör sig om summor som måste betalas tillbaka väldigt snabbt. Om löptiden för lånet ligger på en månad eller kortare så blir den årliga eller effektiva räntan alltid mycket hög. När man tar ett lån utan säkerhet är det alltid av stor vikt att man kollar upp vad lånet kommer att kosta. Man bör alltid vara helt säker på att man kommer kunna betala tillbaka pengarna man lånar eftersom man annars riskerar att hamna hos kronofogden.