Lån till villa

Lån till villa – så tar du ett bolån

För den som drömmer om att köpa ett eget hus finns det flera sätt att lösa finansieringen på. Eftersom det är en investering som är väldigt dyr så krävs det i de flesta fall att man tar ett bostadslån. Detta innebär att man lånar upp till 85 % av köppriset och sedan betalar resterande del kontant. Förut kunde man ta ett så kallat topplån, som syftade på “toppen” av lånet, alltså den del som bottenlånet inte täcker. Nuförtiden kräver dock de flesta låneinstitut och banker att man kan betala minst 15 % i handpenning för att få genomföra köpet. För att ta ett lån till villa hör man bara av sig till sin bank, eller till en annan långivare som man tycker ger bra villkor, och ansöker om detta.

Vad krävs för att få ta ett lån till villa?

För att ansöka om ett lån till villa så krävs det att man kan betala en kontantinsats på ca 15 % av marknadsvärdet eftersom bolånet inte täcker denna del. Man måste också vara kreditvärdig och sakna betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Vidare så måste man också kunna visa att man kommer att klara av att betala amorteringarna på lånet varje månad. Detta innebär att man helt enkelt måste ha en fast och regelbunden inkomst. Ibland ställs det också krav på att inkomsten ska vara tillräckligt stor. Exakt hur mycket man måste tjäna beror på hur dyr bostaden som man vill köpa är.

Lån till villa – ett långsiktigt lån

Det är viktigt att komma ihåg att ett lån till en villa är ett långsiktigt lån. Man måste därför känna sig bekväm med de villkor som låneinstitutet sätter upp. Det är också viktigt att man är förberedd på eventuella räntehöjningar och annat som kan inträffa under löptiden. Gör alltid en egen uträkning av dina förväntade omkostnader under den närmaste tiden när du ansöker om ett bolån.

Lån till villa - ett bolån du blir nöjd med