Lån till pensionär

Lån till pensionär – seniorlån och hypotekslån

Det kan vara svårt att hitta långivare som erbjuder lån till pensionärer, men det finns faktiskt några alternativ för den som gått i pension och känner att han eller hon vill dryga ut kassan tillfälligt. Till att börja med så spelar den exakta åldern in. Den som är i yngre pensionsåldern kan ofta hitta lån utan säkerhet med ganska hyfsade villkor, medan äldre pensionärer ofta måste ansöka om så kallade hypotekslån.

Lån till pensionär – vad är ett hypotekslån?

Ett hypotekslån är en typ av lån som innebär att man lämnar något i säkerhet för att få låna pengar. För pensionärer är detta ett vanligt sätt att låna pengar på, eftersom man saknar fast tjänsteinkomst men å andra sidan kanske har en bostad som är värd mycket pengar. Genom att lämna bostaden i säkerhet kan man ta ett lån hos de flesta långivare, ibland med fördelaktiga räntor och villkor. En fördel med hypotekslån kan vara att man slipper amortera på lånet, något som man alltid måste göra när det gäller vanliga bolån. I många fall kan man få ut så mycket som 45 % av bostadens värde när man ansöker om dessa lån, som ofta går under benämningen hypotekspension.

Lån till pensionär – utan säkerhet

Vid sidan om hypotekslån finns det i vissa fall möjlighet för en pensionär att ta ett lån utan säkerhet, alltså ett så kallat blancolån. Dessa lån kräver dock att man går igenom en kreditprövning så att långivaren kan se om man kommer kunna betala tillbaka pengarna eller ej. Dessa lån kan i många fall ha ganska dåliga villkor, vilket gör att man alltid måste kontrollera så att man kommer kunna betala tillbaka pengarna inom den utsatta tiden. För den som är intresserad av ett så kallat seniorlån går det bra att ansöka om dessa hos många större aktörer på utlåningsmarknaden.