Lån till bostadsrätt

Ta ett lån till bostadsrätt

Låna pengar till bostadsrätt

Bostadsmarknaden har under de senaste åren sett en kraftig ökning av priserna för bostadsrätter. Fenomenet är vanligast i storstäder som Stockholm och Göteborg, men även i flera andra delar av landet har bostadsrätter blivit allt dyrare. Detta har dels att göra med att folk i allt högre grad flyttar till tätorter, samtidigt som det inte byggs tillräckligt med lägenheter för att möta det ökade behovet. Eftersom många hyresrätter omvandlas till bostadsrätter kan det också vara svårt att få tag i en bostad på annat sätt än genom att köpa den. Av denna anledning blir det allt vanligare att man lånar pengar för att kunna köpa en bostadsrätt.

Hur man tar ett lån till bostadsrätt

För den som vill ta ett lån till en bostadsrätt finns det flera krav att uppfylla. Som vid alla typer av lån måste man ha uppnått en viss ålder och dessutom vara kreditvärdig. För att få ett lån till bostadsrätt så kan kraven i många fall vara lite högre eftersom det nästan alltid rör sig om ganska stora summor. Gränsen för hur stor del av köpet som får finansieras genom lån har också sänkts under de senaste åren. Idag är det svårt att ta ett lån till bostadsrätt som utgör mer än 85 % av det totala köppriset. Detta kallas för bottenlån. Resten av köpet måste idag betalas i form av en kontantinsats eller handpenning. Detta innebär att man måste ha tillgång till en ganska stor summa pengar för att kunna ta ett bolån till en bostadsrätt.

Lån till bostadsrätt med betalningsanmärkning

Om man har dragit på sig en betalningsanmärkning så är det i princip omöjligt att ta ett bostadslån. Det finns så kallade specialistlångivare som erbjuder lån till de som i normala fall får avslag, men när det gäller stora lån som ett lån till bostadsrätt är det nästan omöjligt att på egen hand få låna pengar.