Huslån – Lån till hus; villa, radhus, kedjehus

Lån till hus, huslån – så går det till

När det gäller lån till radhus, bostadsrätter och villor så brukar man ofta kategorisera dessa under ett och samma begrepp, nämligen bolån. I alla dessa tre fall handlar det om att låna pengar för att finansiera ett köp av en bostad där man kan bo permanent. Det finns liknande regler och villkor när de gäller lån till alla dessa typer av boende, men det kan i vissa fall också vara relevant att dela upp de olika bostadsformerna. Lån till radhus, bostadsrätter och villor kan se olika ut eftersom de tre typerna av boende ofta skiljer sig åt när det gäller till exempel pris och förväntat framtida marknadsvärde.

Hur tar man ett huslån?

Ett lån till us fungerar på i princip samma sätt som ett vanligt lån till en någon annan form av fastighet. Det som skiljer dem åt är möjligen att ett lån till ett hus oftast är på ett större belopp eftersom ett hus oftast kostar mer än exempelvis en lägenhet eller ett radhus. Det är ofta enklare att låna procentuellt mindre och mindre av husets marknadsvärde. För att få ett bostadslån krävs det att man genomgår en kreditprövning för att långivaren ska kunna säkerställa att man kommer ha råd att betala tillbaka det lånade beloppet. Andra villkor är att man har en fast inkomst och att man saknar betalningsanmärkningar.

Vad ingår i ett huslån?

När man ansöker om att låna pengar för att kunna köpa ett hus kan låneinstitutet endast bevilja ett belopp som täcker ca 85 % av köppriset. Resten måste man betala själv i form av en handpenning. Denna kan i många fall uppgå till flera hundratusen kronor, vilket innebär att en del också väljer att ansöka om ett så kallat handpenningslån. Detta lån är ett korttidslån som oftast måste betalas igen inom loppet av sex månader.

Lämna ett svar