Hur tar man ett bostadslån?

Så skaffar du ett bostadslån

Ett vanligt sätt att skaffa sig en bostad på är idag att man köper den istället för att hyra den. Detta gör att man på något sätt måste finansiera detta ofta mycket dyra inköp, och den vanligaste källan till finansiering är att man tar ett bostadslån. Detta går att göra hos banker och andra låneinstitut, förutsatt att man uppfyller de krav som ofta ställs. Det kan handla om att man har en stabil inkomst varje månad, är fri från betalningsanmärkningar eller att man har tillräckligt mycket kontanter för att kunna finansiera en stor del av köpet själv. För den som har dragit på sig till exempel en betalningsanmärkning någon gång finns det dock sätt att trots detta få ett bostadslån. Man måste bara hitta en kreditgivare som är villig att låna ut pengarna.

Skaffa ett bostadslån trots betalningsanmärkning

Kreditgivare som går med på att låna ut pengar till en person som har en betalningsanmärkning går absolut att hitta, även om man ofta får räkna med att betala lite högre räntor. Det kan också vara bra om man har något att lämna i säkerhet, som till exempel en bil. För att få reda på om man kan kvalificera sig för ett bostadslån, trots att man inte är särskilt kreditvärdig, bör man höra av sig till en så kallad specialistlångivare och få råd om hur man bäst går tillväga.

bostadslån

Hur högt kan bottenlånet vara?

Bottenlånet är den del av ett bostadslån som finansierar större delen av köpet. Ett bottenlån utgör oftast mellan 80 och 90 % av det totala priset på bostaden. För att finansiera resten av kostnaden så betalar man en så kallad kontantinsats, eller handpenning. Förut kunde den sista delen av ett bostadslån utgöras av det så kallade topplånet, men detta är idag mycket ovanligt eftersom ett bostadslån oftast inte kan finansiera mer än 85 % av bostadspriset.