Handpenningslån – Lån till handpenning

Lån till handpenning när man köper bostad

För att skaffa sig en bostad i en storstad som Stockholm eller Göteborg så krävs det idag nästan alltid att man köper bostaden. Eftersom det rör sig om mycket stora summor pengar så behöver de allra flesta ta ett lån för att finansiera köpet av bostaden. Då det så kallade bottenlånet idag inte får överstiga 85 % av priset så måste resten av kostnaden täckas genom en handpenning. Alltså måste 15 % av bostadens pris betalas kontant vilket är en stor utgift för de flesta. Det finns dock möjlighet att ta ett lån till handpenning för den som inte kan täcka denna utgift med kontanter.

Hur tar man ett handpenningslån?

För att ta ett lån till handpenning när man köper en ny bostad så hör man helt enkelt av sig till en långivare. I många fall är det banken som lånar ut pengarna till bottenlånet som också utfärdar ett lån till handpenningen. Dessa lån är nästan alltid så kallade korttidslån, det vill säga lån som ska betalas tillbaka inom en relativt kort tid. I de flesta fall ska pengarna åter vara långivaren till handa inom sex månader från det att lånet betalats ut. Lån till handpenning är nästan alltid ett lån utan säkerhet, alltså ett så kallat blancolån.

Vilka får ansöka om handpenningslån?

När man ansöker om ett bolån så tar låneinstitutet alltid en kreditupplysning på dig och dina finanser. I det fall man någon gång har fått en betalningsanmärkning kan det bli mycket svårt att ta ett lån. Detsamma gäller om man har utestående skulder. I det fall man klarar kreditprövningen och blir beviljad ett bolån så finns det dock goda möjligheter att också erhålla ett handpenningslån. Vilka villkor man får beror helt på långivaren och den som ansöker om lånet.

Lämna ett svar