Allt om bättre bolån

Ett bolån är i de flesta fall ett lån man tar för att finansiera ett köp av en bostad. Eftersom det blir allt vanligare att man köper sin bostad istället för att hyra den, har bolån blivit en term man hör allt oftare. Hur ansöker man då om ett bolån, och vad består det av?

Bolån – bottenlån, topplån och kontantinsats

Ett bolån som man tar för att finansiera sin nya bostad brukar normalt sett delas upp i tre delar: bottenlån, topplån och kontantinsats. Bottenlånet utgör den största delen av lånet, oftast omkring 85 % av priset för bostaden. Löptiden för bottenlånet varierar beroende på vilken långivaren är. För ett hus eller en bostadsrätt är det vanligt med en löptid på ca 40 år. Bottenlånet använder i de flesta fall bostaden som säkerhet. Topplånet är det lån man tar för att finansiera den del av inköpet som bottenlånet inte täcker. Detta lån har en högre risk och därmed oftast en högre ränta än bottenlånet. Eftersom man idag inte kan finansiera mer än 85 % av sitt bostadsköp med lån, så har topplån kommit att bli allt ovanligare. Den resterande delen av priset för bostaden finansieras istället vanligtvis med den så kallade kontantinsatsen. Detta betyder att man helt enkelt betalar ca 15 % av bostadspriset kontant.

Hur ansöker man om ett bolån?

Det vanligaste sättet att ansöka om ett bolån är att vända sig till en bank eller ett annat kreditinstitut. I de flesta fall ställs det en hel del krav på den som vill låna pengar till en bostad, eftersom det oftast rör sig om mycket pengar. Fast inkomst och att man är fri från betalningsanmärkningar eller skulder är två krav som en bank brukar ställa på den som ansöker om ett bolån. Det finns dock numera långivare som godkänner även de som har en betalningsanmärkning, så länge man på något sätt kan visa sig kreditvärdig.

Lämna ett svar