Så fungerar billån

Hitta bättre billån

Många drömmer om att köpa en ny bil, men har kanske i nuläget inte pengarna som krävs. Ett praktiskt sätt att lösa detta på kan vara att ta ett billån. Ett billån fungerar oftast så att du lånar pengar från en långivare för att täcka den största delen av kostnaden för bilen. Hur mycket av bilens pris som du kan låna till varierar mellan olika långivare, men ofta handlar det om ca 80 % av totalpriset. Resterande andel betalar du själv kontant när du köper bilen. För att finansiera sin nya bil använder många sin gamla bil som delbetalning. Detta kan ibland täcka hela den kontanta summa som du måste betala till långivaren för att få ditt billån.

Hur betalar man av sitt billån?

I de flesta fall så betalar du av ditt lån månadsvis under en period av några år. Hur lång lånets löptid blir avgörs bland annat av hur gammal bilen är, samt av hur stort lånet är. Många låneinstitut har en regel om att bilen du vill köpa måste ha ett visst värde. I vissa fall måste du till exempel låna minst 30 000 kronor för att lånet ska klassas som ett billån. Det kan också ställas krav på den som säljer bilen, till exempel att denne måste vara en auktoriserad bilhandlare.

så fungerar billån

Att tänka på inför ett billån

När man lånar pengar bör man givetvis alltid vara säker på att man kommer kunna betala tillbaka lånet inom den utsatta tiden. Det är alltid bäst att vända sig till ett seriöst låneinstitut som ger dig all information du behöver för att kunna avgöra huruvida du kommer kunna betala tillbaka pengarna innan löptiden går ut. I de flesta fall är dock långivaren också mån om att du som låntagare ska kunna betala tillbaka pengarna, eftersom de kanske inte får tillbaka sina utlånade pengar annars.

Lämna ett svar